Tavasz az állatkerteben

Gyakorló pedagógusként a tavasz tapasztalataim alapján a kirándulások, túrák ideje, különösen olyan családoknál és az intézményekben, ahol kiskorú gyerekek vannak. A március és április különösen kiemelt kiránduló hónapok közé tartozik. Ilyenkor ugyanis már mindenki nagyon érzi a természet közelségének és a szabad levegő hiányának a tényét. Vágyunk a természetre, a napsütésre egyaránt.

Osztályfőnök révén szívesen szervezek ilyenkor kirándulásokat, túrákat községünk közvetlen közelében. Ennek magyarázata az, hogy viszonylag gyorsan, gyalog is rövid időn belül megközelíthető természetvédelmi területekkel büszkélkedhetünk, amit a gyerekek, felnőttek egyaránt örömmel keresnek fel.

Szeretek hosszabb kirándulásokat is szervezni, amikor tömegközlekedési eszközöket is igénybe kell venni a nagyobb távolságok miatt.

Az idei hosszabb tavaszi osztálykirándulásunkat fővárosunkba, Budapestre szerveztem. Két úticélunk is volt. Az egyik, hogy sétát tegyünk a Hősök terén, és megtekintsük Vajdahunyad várát a Városligetben. A másik cél az állatkert meglátogatása volt. Bár falusi gyerekeket vittünk, de a távoli tájak állatvilági teljesen lenyűgözte őket.

Annak ellenére, hogy a gyerekek felső tagozatos tanulók voltak, egyre másra csodálkoztak rá az állatkertben élő, tőlünk távol honos fajokra. Mindegy volt, hogy milyen állatfajba tartozó állatokat tekintettünk meg, mindig találtak egy-egy kedvencet, amit perceken át is képesek voltak figyelemmel kísérni.

Legérdekesebbnek tűntek azonban azok az egyedek, melyek különleges hangokat voltak képesek kiadni torkukból. Néhányat, mint például az oroszlán bőgését, vagy az elefántok hangját meg is örökítettem az iphone készülékemmel, hogy ha kérik, vissza tudjuk hallgatni.

Egyik diákom kérésére szerettem volna még megörökíteni az orángután üvöltését, de sajnos a telefon mikrofonja elromlott.

Hazafelé az iphone szerviz budapest éppen útba esett, így bementem a szervízbe. Csupán fél óra várakozás után meg is javították a telefonomat.